De «Congo Crisis» die in 1961 begon na de moord op de Congolese Eerste minister Patrice Lumumba bereikt in 1964 zijn hoogtepunt. De rebellen, ze noemen zich «Simba» (leeuw) veroveren zonder noemenswaardige tegenstand praktisch een derde van het noordoosten van Congo. In Stanleystad en Paulis houden ze 5.000 mannen, vrouwen en kinderen, Europeanen, Aziaten en Afrikanen vast. Er gebeuren op geregelde tijdstippen publieke executies waarin tal van Congolezen op beestachtige wijze worden omgebracht.
Nadat alle pogingen tot onderhandelen welke tot een oplossing moeten leiden mislukken, beslissen de Westerse mogendheden om onder leiding van de Verenigde Staten en België, Congo militair bij te springen. Deze bijstand komt er onder de vorm van de aanstelling van de Belgische kolonel Frederic Vandewalle als persoonlijk raadgever van Eerste minister Tshombe.
Beetje bij beetje krijgt de 5de Gemechaniseerde Brigade onder de vleugels van kolonel Vandewalle in Congo vorm. Omwille van zijn bonte, gevarieerde samenstelling van manschappen en transport, noemt Vandewalle deze pas opgerichte eenheid al vlug «Ommegang», naar de middeleeuwse Brusselse folkloristische stoet.
Op 1 november zetten de colonnes van de Ommegang zich in beweging richting Stanleystad, waar ongeveer 1.600 Belgen en buitenlanders samen met een groot aantal autochtonen gegijzeld worden door de Simba’s. Door de ernst van de situatie ter plaatse beslissen Amerikanen en Belgen samen, om militair in te grijpen en zetten een gewapende tussenkomst op poten.
In de nacht van 17 november 1964 wordt een versterkt 1ste Bataljon Parachutisten uit Diest met Amerikaanse C-130 Hercules toestellen naar de Britse Basis op het eiland Ascension overgevlogen.
Zeer vroeg in de morgen van 24 november 1964 loopt operatie «Dragon Rouge» van start en wordt het 1ste Bataljon Parachutisten op Stanleystad geparachuteerd. Dit zorgt bij de gijzelaars zowel voor vreugde en euforie, maar ook voor dramatische toestanden. De Simba’s hebben hun gijzelaars inderdaad samengebracht om hen vóór de aankomst van de parachutisten in de stad te fusilleren. Het wordt een wedloop tegen te tijd. Intussen naderen ook de colonnes van de Ommegang, versterkt met blanke huurlingen en Katangese gendarmen, Stanleystad. Ze bereiken rond de middag de stad, waar ze de door de parachutisten op de rebellen veroverde stadsdelen bezetten en verder uitkammen. De Belgische parachutisten hergroeperen zich in de late namiddag op de luchthaven, waar nieuwe operaties worden voorbereid.
Op 26 november voltrekt zich dan operatie «Dragon Noir». Terug zijn het de manschappen van het 1ste Para die op Paulis worden gedropt om ook daar zoveel mogelijk inwoners te bevrijden. Na deze operatie keren de Belgische troepen onder sterke internationale druk naar België terug. Daar worden ze op 1 december 1964 door een juichende Belgische bevolking opgewacht, die hen als helden ontvangen.
Dit boek leidt ons van uur tot uur door het verloop van de zowel heroïsche, complexe, als tragische gebeurtenissen die zich in de Democratische Republiek Congo ontwikkelen, het beschrijft uitvoerig de inzet en analyseert de militaire operaties, dank zij het getuigenis van soldaten en buitenlandse ingezetenen en dropt de lezer als het ware midden het Congolese bloedige strijdtoneel. De auteur getrooste zich gedurende bijna vier jaar tijd noch moeite, om zijn onderzoek, zijn contacten en zijn uitgebreide documentatie te raadplegen en te bundelen in dit magistrale naslagwerk, om zo aan de lezer een tegelijk schokkend en opzienbarend relaas te presenteren waarin waarheid en emotie moeiteloos samen gaan.
Dit uitstekend gedocumenteerde Nederlandstalige boek is gedrukt op luxe machine coated paper, is gebonden in een gekartonneerde kaft en telt 240 pagina’s, formaat 21 x 29,5 cm. Het is verder geïllustreerd met ongeveer 400 foto’s, kaarten en mappen en unieke verschillende documenten.
Het boek is te verkrijgen in de gespecialiseerde boekhandel, kan besteld worden via de Standaard Boekhandel verkooppunten (met opgave van het ISBN-nummer), of via de uitgever.
De Nederlandse versie is o.a. ook verkrijgbaar via de Standaard Boekhandel verkooppunten (bestellen met opgave van ISBN 978 90 74760 2 ) of via de gespecialiseerde boekhandel, of in de museumshop van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel (gesloten op maandag).
Prof. Dries Vanysacker, K.U.L.
LA VERSION FRANCAISE DANS LA LIBRAIRIE A.P.D.17 NOV 2014
A cause du regrettable décès le 30 septembre 2014 de monsieur Charles BLANCHART, Editions Masoin, la parution de la version française, prévu pour fin septembre 2014 a été retarder. Charles BLANCHART a cédé l’ensemble des droits à Baudouin PEETERS pour finaliser la publication de L’année du Dragon. Congo 1964, dd. 17/10/2014. Baudouin PEETERS sera aidé dans son entreprise par l’Edition Renaissance du livre qui, par respect pour le travail déjà réalisé par monsieur BLANCHART, s’engage à conserver le nom « Masoin » pour la sortie du livre. Caractéristiques : Format 21 x 29.5 cm, 256 pages. Nombreuses photographies et documents uniques. Prix public : 39.90 EUR Distributions : SDL Caravelle, Bruxelles.
Informations et coordination de l’édition française : Baudouin Peeters , [email protected] Auteur : Eddy Hoedt , 058 / 23 25 15 – [email protected]
Enkele recensies.
Heb reeds uw boek
aangeprezen aan verschillende kennissen. Hetis een indrukwekkend verhaal dat echt de moeite loont
om gelezen te worden en te bezitten als aandenken aan jullie gebrachte offers
voor de bevrijding van vele onschuldige mensen. Didier
Dufrane 11/04/2012
Met
veel plezier heb ik uw boek "JAAR VAN DE DRAAK" net gelezen. Wat een
fantastisch werk...objectief, eerlijk en vooral duidelijk; Dus enig in zijn
soort!
Ludo Merckx 11/06/2012
Ik las het boek aandachtig
tot tweemaal toe. Het is boeiend geschreven, leerrijk en
verzorgd uitgegeven. De aanleiding om het boek te lezen was het verzoek van
Frans Appelmans. Hij nam deel aan Operatie Dragon Rouge als soldaat van het
1ste Bataljon Para. Hij was toen inwoner van Gooik en heel wat Gooikenaars
herinneren zich nog zijn belevenissen in Congo.
Frans
Peetermans 10/07/2012
Eddy Hoedt
heeft de gelegenheid gehad zijn boek voor te stellen: “Het Jaar van de Draak”.
Het is vlot geschreven door een militair, met de vereiste legertermen en nodige
uitleg. Zeer duidelijk en ondanks die militaire taal komt de menselijke
achtergrond levendig boven.
Boudewijn
Eggermont In het septembernummer 2012 van “De Mohikaan”
In een woord "fantastish". Het beste dat ik
over die operatie gelezen heb. De politiek die de operatie voorafgaat, is
buitengewoon uitgebreid en duidelijk uitgelegd. De operatie zelf zeer
getailleerd en op een zeer menselijke manier. De gruweldaden, tegenwoordig wel
vergeten, met nuance en veel werkelijkheid weergegeven. De bijzondere beschrijving
van het werk van "onze" Para's is fijn in de
schijnwerpers gezet. Chevalier Hughes le Grelle 17/10/2012
Luitenant in de Stafcompagnie, 1 Para, tijdens de
operaties in Congo,1964
Commandant
Hughes le Grelle heeft me het exemplaar van uw verdienstelijk boek “Het jaar van de
Draak” overgemaakt. Tot nog toe
heb ik het boek maar pas even overlopen. En dat is reeds voldoende om een waardeoordeel
te mogen uitspreken : splendid job indeed, my Dear! En een hulde van aanzien, niet
alleen aan alle deelnemers, maar ook onrechtstreeks aan diegenen die met het
bewijs in de hand hebben aangetoond, aantonen of zullen aantonen dat ze leden zijn
van dezelfde grote familie. Chapeau
Eddy, echt waar. Mijn complimenten.
Jean Jeunehomme 20/11/2012
Kolonel b.d. 2 Commando
Oostende, 14 okt 2014. Voorstelling van de gastsprekers : luitenant-kolonel A.Anne de Molina, kapitein-cdt, baron H. le Grelle en nog net zichtbaar, baron P. Nothomb, consul van Stanleystad 1964.
Oostende, 14 okt 2014
Signeersessie op 4 & 5 november 2012, n.a.v. de tentoonstelling 70 jaar Rode & Groene Mutsen in Landen. Inrichting: De Landense Militaria Vrienden en de Geschied- en Heemkundige Kring / Landen.
Resto Stanley / Brussel, 26 nov 2011. Presentatie recente uitgaven van Uitgeverij Masoin, tijdens een reünie van 'Les rescappés de Stanleyville 1964'. Naast mij baron P. Nothomb, gewezen consul van Stanleystad en gijzelaar in 1964, gered door de Belgische para's. Links: Lothair Vanoverbeke, 1 Para lichting 65-66.
Kwartier P. Gailly (3 Para), Tielen, 12 november 2011. Voorstelling van mijn boek door adjudant-chef b.d. Pol Ooms, met signeersessie tijdens het korpsmaal 2011. Naast mij zit Hugo Peerlinck, auteur-historicus van o.a. de "Kroniek van het Belgisch Korea Bataljon 1950-1955" en "Kroniek van het 3de Bataljon Parachutisten".